De mandenmakers

De traditionele weeftechnieken voor de manden zijn geïntroduceerd in Botswana door de Hambukushu stam van Zuid Angola. Door de oorlog in Angola vluchtten in 1967 ruim 3000 Hambukushus naar Botswana en vestigden zich in het westen langs de Okavango delta. Het vredige volk, de Bayei, die daar woonden accepteerde deze vluchtelingen en hielpen degenen die ernstig verzwakt waren. Het stamhoofd van de Bayei creëerde 13 vestigingen voor de nieuwkomers in het Etsha gebied en gaf hen land om te verbouwen. De Hambukushu zijn zeer goed geïntegreerd met de Bayei en houden zich bezig met landbouw, vissen, maken van bakstenen, bijenhouden en (waar ze het meest om bekend staan) manden maken.

De manden worden gemaakt met natuurlijke kleurstoffen van wortels, bast en bladeren, gekleurde bladeren van de Mokolapalm. De patronen die ze ermee maken variëren van ‘Forehead of the Zebra’, ‘Tears of the Giraffe’ en ‘Knees of the Tortoise’.

Het is niet duidelijk of de patronen volledig ontstaan zijn in Botswana of dat er ook invloeden vanuit Angola zijn. In elk geval is het een goed voorbeeld van succesvolle integratie. De patronen zijn gebaseerd op traditionele verhalen zoals beschreven door Bontekanye Botumile in “Patterns in the Sky”, waar ze in 2007 de Bessie Head Literature award voor won.

De vrouwen van Bayei zijn de manden blijven maken en de kwaliteit ervan is indrukwekkend. Botswana’s manden behoren tot de meest verfijnde manden van Afrika.

En nu..

Voor veel mensen rond de Okavango Delta is er weinig veranderd. Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. De meeste mensen wonen nog steeds in afgelegen geïsoleerde gebieden en moeten omgaan met armoede, droogte en ziektes. Door middel van het Crafthood Programmma  wil Arts for Africa samen met  Travel for Impact de levensomstandigheden helpen verbeteren door duurzame en verantwoorde hulp bij handel van de Botswanamanden. Dit houdt in dat wij samenwerken met de mandenmakers door de lokale en internationale verkoopmogelijkheden te vergroten waarbij natuur en cultuur behouden blijft.